ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ Η ΤΡΕΛΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ;

Η ιστορία

  Όλα ξεκίνησαν το 1980 όταν κάποιοι αποφάσισαν να μην προσέχουν τι τρώνε οι αγελάδες για να κερδίσουν χρήματα Η πρώτη «τρελή αγελάδα» βρέθηκε σε μια φάρμα του Κεντ το 1985. Επίσημα. Ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 1996. Τον Οκτώβριο του 1997 αφού το θέμα είχε αρχίσει να επεκτείνεται η νόσος συνδέθηκε με την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των αιγοπροβάτων. Αργότερα το 1988 με συνέδεσαν με τη νόσο Κρόιτφελντ Γιαακόμπ. Τον Ιούλιο απαγορεύτηκε η εξαγωγή προϊόντων  που είχαν σχέση με τα βοοειδή, αυτό όμως δεν τηρήθηκε. Το 1989 απαγορεύει την κατανάλωση βοοειδών και προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο αφού το θέμα  είχε λάβει  πια μεγάλες διαστάσεις. Το Μάρτιο του 1990 απαγορεύει να εξάγονται βοοειδή κάτω από 6 μήνες. Το Μάιο  του 1990  τα  Μ.Μ.Ε καθιερώνει τη νόσο ως τη νόσο  «των τρελών αγελάδων». Το Δεκέμβρη του 1993 τα βοοειδή με τη νόσο ξεπερνούν  τα 100.000. Το Μάρτιο του 1996 ανακοινώνεται ότι η νόσος  μεταφέρεται στον άνθρωπο. Η Ε.Ε τότε απαγορεύει την εισαγωγή από τη Βρετανία, τότε όμως είναι ήδη αργά. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προσπαθεί να σταματήσει την απαγόρευση, τον Μάιο του 1996. Αργότερα αποδεικνύεται ότι αυτή η νόσος είναι η παραλλαγή της Κρόιτφελντ  Γιακόμπ  και η Βρετανία θανατώνει 20.000 ζώα. Η Ε.Ε προτείνει να θανατωθούν άλλα 147.000 ζώα τον Ιούλιο του 1996. Τον Αύγουστο βγαίνουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα υποβαθμίζεται από την ίδια την κυβέρνηση της Βρετανίας και το Ευρωκοινοβούλιο  εξετάζει την κατάσταση. Το Φεβρουάριο του 1997 όλα αποκαλύπτονται από τη  επιτροπή, αλλά η πρόταση μομφής που κάνει απορρίπτεται. Τον Απρίλιο ξεκινάει νέα αποστείρωση των ζωοτροφών. Τον Οκτώβριο του 2000 τρία γαλλικά  super market  πουλάνε μολυσμένο κρέας από τη νόσο. Τέλος το Δεκέμβριο του 2000 οι υπουργοί γεωργίας πήραν κάποιες αποφάσεις σχετικά με τη νόσο που μπήκαν σε εφαρμογή στην 1/12001

 

Ανενημέρωτοι και πανικόβλητοι καταναλωτές           

Όλοι  οι καταναλωτές είναι φοβισμένοι και δεν γνωρίζουν τι να φάνε. Ακόμα δεν ξέρουν τι να κάνουν αφού τα μέτρα  που πρέπει να πάρουν είναι πολλά και  ακριβά. Για όλα ευθύνονται αυτοί που έδωσαν στα φυτοφάγα ζώα τροφές με ζωικούς ιστούς προκειμένου να πλουτίσουν. Όμως  αυτό οδήγησε τον κόσμο σε απόγνωση. Και ακόμα κι αν απαγορευτεί η εξαγωγή τους κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα τηρηθεί η απαγόρευση. Στην Ελλάδα  δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα της νόσου. Γι’αυτό  είναι καλύτερο να προτιμάμε  τα  ελληνικά  κρέατα  παρά τα εισαγόμενα. Όμως κανείς δεν γνωρίζει ποία είναι τα πραγματικά  ελληνικά. Υπάρχουν πολλές πλαστές ταμπέλες που κάνουν τους καταναλωτές  να πιστεύουν ότι είναι ελληνικά και το τεστ δεν μπορεί να γίνει σε όλα τα ζώα.

 

Η λύση Μεσογειακή διατροφή

Όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να βρουν αυτή τη λύση γι’αυτό την έχουμε εμείς. Η μεσογειακή διατροφή είναι όπως γνωρίζουμε ποιότητα ζωής. Αυτή αποτρέπει παθήσεις όπως καρκίνος και διαβήτης. Ακόμα όσοι τρώνε  σύμφωνα  με τη μεσογειακή διατροφή έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής από τους άλλους. Σε αυτή υπάρχουν τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα , ψωμί ολικής αλέσεως, πατάτες, καρύδια, αυγά εβδομαδιαίως και χαμηλά επίπεδα κεκορεσμένου λίπους. Με αυτή τη διατροφή υπάρχει καλή αγγειακή λειτουργία, μείωσης της     LDL  και αύξηση της HOL. Αυτή η διατροφή εκτός από υγιεινή είναι και γευστική και μπορεί να συντηρηθεί και να εμπλουτισθεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής.