Περισκόπιο
 

 

 

   

  Συμπόσια στρειδοφαγίας οργάνωναν πριν από 2.000 χρόνια οι Ρωμαίοι. Ο Ρωμαίος Πλίνιος εντυπωσιάστηκε από ένα είδος στρειδιού που εκκρίνει ένα φωσφορίζον υγρό, όταν τρομάζει. Ακόμη πιο εντυπωσιακό βρήκε το γεγονός ότι όποιος έτρωγε το στρείδι αποκτούσε πράσινα φωτεινά χείλη. Έτσι οι Ρωμαίοι του πρώτου αιώνα άρχισαν να οργανώνουν γιορτές στρειδοφαγίας, στις οποίες έσβηναν τα κεριά και διασκέδαζαν μιλώντας ο ένας στον άλλο με πράσινα χείλη!                          

 

 Η αυστριακή αστυνομία έκλεισε 15 μονάδες εκτροφής χοίρων για τις οποίες υπήρξαν υπόνοιες ότι τροφοδοτούν τα ζώα με απαγορευμένες ουσίες, όπως αντιβιοτικά, αντιπαρασιτικά και ορμόνες. Η ενέργεια έγινε τη στιγμή που το κοινό έχει εξαγριωθεί από τη συστηματική χρήση φαρμακευτικών ουσιών στους χοίρους, ώστε να είναι έτοιμοι για σφαγή από πολύ νεαρή ηλικία.

 

Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ ζήτησε η Ιαπωνία, μετά το νέο εντοπισμό γενετικά τροφιμοποιημένου καλαμποκιού σε αμερικανικά φορτία που ήταν έτοιμα να διατεθούν στην ιαπωνική αγορά. Η Ιαπωνία απαγορεύει την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού μέχρι να διαπιστωθούν διεξοδικά οι συνέπειες του για την υγεία των καταναλωτών. Το καλαμπόκι, προϊόν της εταιρίας Aventis, που έχει τροποποιηθεί ώστε να παράγει το δικό του εντομοκτόνο, θεωρείται ύποπτο για την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων και απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ανθρώπινων τροφών. Το περιστατικό, το δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες, συνέβη παρότι τα φορτία είχαν ελεγχθεί κατά την αποστολή τους και καταδεικνύει την εξαιρετική δυσκολία που έχει η προσπάθεια διαχωρισμού του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού από το συμβατικό. 

 

Φαγητό στο… σκοτάδι, μετά το ραντεβού στα τυφλά. Τα χέρια αναζητούν τα μαχαιροπίρουνα στο σκοτάδι και κάθε μπουκιά, που βρίσκει το δρόμο της στο στόμα, είναι μια αληθινή αποκάλυψη για το δέκτη της. Όλα αυτά συμβαίνουν στα πρωτοποριακά εστιατόρια του Βερολίνου με την ένδειξη «Φαγητό στο σκοτάδι». Δυο φορές το μήνα, όσοι αγαπούν το φαγητό και τις νέες γεύσεις αλλά και όσοι διαθέτουν την τόλμη και το θάρρος να γευτούν άγνωστα και… αόρατα πιάτα, μπορούν να επισκεφθούν ένα τέτοιο εστιατόριο και να αφεθούν στο μυστήριο της γευσιγνωσίας. Το μενού προσφέρει τρία διαφορετικά πιάτα, αλλά ο επισκέπτης δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται. Αν η γεύση του είναι αρκετά εξασκημένη, τότε μπορεί να αναγνωρίσει κάποιες μυρωδιές ίσως και κάποια συστατικά, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Επαφίεται στις εκπλήξεις του σεφ των «σκοτεινών εστιατορίων» κι αφήνει ελεύθερη τη γεύση του.    

 

Επινοητικοί μάγειροι ικανοποιούσαν τη γεύση των προγόνων μας με απίστευτη ποικιλία μπαχαρικών , βοτάνων και υγρών συνδυάζονται το εύγεστο με το θεραπευτικό. Μινωικές και μυκηναϊκές πινακίδες καρυκευμάτων.

Αρωμάτιζαν τα κουκιά με δυόσμους, έριχναν φλισκούνι στα άγευστα ποτά, χρησιμοποιούσαν κάπαρη, κάρδαμο, σκόρδο, κεδρόμηλο, ρίγανη, θυμάρι. Επίσης ο ροδίτικος οίνος, κατάλληλος για πλευριτικούς και στομαχικούς, παρασκευαζόταν με την προσθήκη ξεραμένων άγριων ρόδων, γλυκάνισου, μελιού και κρόκου. Τα πιο ονομαστά αρτύματα των αρχαίων Ελλήνων είναι: «Σινάπι κυπριακό και ζουμί φαρμακευτικό, κάρδαμο από τη Μίλητο, κρεμμύδι από τη Σαμοθράκη, σίλφιο από την Καρχηδόνα, θυμάρι από τον Υμηττό και ρίγανη από την Τένεδο.